Vajina Genişlemesi

Vajinal relaksasyon yani vajina genişleme sendromu (VRS) genel olarak yaşa bağlı vajinal bağ dokusunun azalması sonucu vajinal duvarda meydana gelen değişimleri kapsar.

Vajina Genişlemesi Nedir?

Vajinal relaksasyon sendromu (VRS) genel olarak yaşa bağlı vajinal bağ dokusunun azalması sonucu vajinal duvarda meydana gelen değişimleri kapsar.

Vajina nasıl bir organdır?

Vajina bir cinsel organdır. Aynı zamanda bir transfer organıdır (doğum, adet kanaması). Vajinanın içinde zannedilenin aksine yağ ve ter bezi bulunmamaktadır, cinsel uyarılma ile vajinada meydana gelen ıslanma ise çevrede bulunan salgı bezlerinden ve vajinadaki kan damarlarında meydana gelen genişlemelerden (venöz konjesyon) sağlanmaktadır.

Vajina aslında kas ve bağ dokudan oluşan ortalama 8-10 cm’lik bir kanal olmakla birlikte çok geniş bir esneyebilme ve uzayabilme kapasitesine sahiptir; bu da ilişki esnasında her boyutta penisi içine alabilmesini, doğum esnasında bebeğin rahatlıkla çıkabilmesini sağlar.

Vajinadaki ruga yapısı

Vajinanın genişlemesinden ve esnemesinden sorumlu çok önemli bir başka yapı ise “vajinal rugalar” dır. Vajinanın içyapısının adeta bir akordeona benzemesini sağlayan rugaların görevi vajinal yüzeyi genişletmek ve esnemeyi sağlamaktır. Ayrıca, cinsel ilişki sırasında penisi sıkıca kavramak ve sürtünme ile cinsel hazzı arttırmak gibi görevleri de vardır.

Pelvik Taban Kasları

Ana görevi iç genital organların yerçekimine karşı koyabilmesini yani sarkmalarını önlemek ve idrar kontinansını sağlamak olan pelvik taban kasları, vajinayı da sarmakta ve gerekli kas tonusunu sağlamaktadır. Pelvik taban kaslarının yetersiz kasılması yani hipotonisitesi de cinsel ilişkide yaşanacak pek çok problemi yanında getirecektir.

Vajinada genişlemeye en çok sebep olan şey şüphesiz ki vajinal doğumlardır. Gebelik ve doğum sonrasında pelvik taban kaslarında meydana gelebilen zayıflık, vajinal rugalarda düzleşme, düzgün onarılmamış epizyotomi skarları pek çok cinsel probleme yol açabilmektedir.

Doğumlar nedeniyle meydana gelebilen vajinal rugalarda düzleşme de hem vajinanın duyarlılığını azaltarak hissiyatı azaltmakta, hem de penisi kavrama yeteneğinin azalmasına sebep olmaktadır.

 

Vajinal Flatus (Vajinadan Gaz Çıkması)

Vajina girişinin ayrık durduğu hastalarda vajina içine hava girmesine bağlı flatus (vajinadan gaz çıkması),flora bozulmasına bağlı sık vajinitler, cinsel ilişkide hissedememe ve estetik yönden hoş olmayan görünüm en sık şikayetler arasındadır.

VAJİNAL RELAKSASYON

Kadınlarda yaş ilerledikçe, özellikle menapoz süreci ile birlikte bir yandan hormonlarda hızlı bir düşüş meydana gelmekte, bir yandan da kolajen yapısında yıkım artmaktadır. Hormonlardaki düşme hem cinsel isteksizliğe yol açabilmekte, hem pelvik taban kaslarında zayıflığa yol açabilmekte, hem de vajinada atrofiye sebep olarak rugalarda düzleşmeye ve cinsel olarak duyarsızlaşmaya neden olabilmektedir.

Vajinal Relaksasyon Sendromunda Tedavi Yöntemleri

Vajinal relaksasyon sendromunda altta yatan sebep hastadan hastaya değiştiği gibi tedavi de kişiden kişiye değişmektedir. Kimi zaman hastaya öğreteceğimiz Kegel egzersizleri uzun vadede vajinal kasları güçlendirmede çok işe yaramakla birlikte pek çok hastada tek başına sorunu çözmeye yeterli olmamaktadır. Bu durumda karşımıza çeşitli enerji modalitesi (LAZER) tedavileri çıkmaktadır. Bu tedavilerin bir avantajı da vajinal kanlanmayı arttırarak vajinanın duyarlılığının ve ilişki esnasında hissedilen hazzın da artmasını sağlamalarıdır.

Son seçenek her zaman için vajina daraltma operasyonudur. Özellikle ileri seviyede vajinal genişlemesi olan hastalarda cerrahi ilk seçenek olarak değerlendirilmelidir.

 

VAJINAL DARALTMA

 

Vajina daraltma, genital estetik (kozmetik jinekoloji) alanı içinde yer alır ve ameliyatla vajinanın daraltılmasıdır. Vajina genişlemesi, bollaşma ve hissizlikte tercih edilir ve kalıcı sonuç verir.

 

Vajina Daraltma Nedir?

Vajina daraltma; vajina dokularının gevşemesi, esnekliğinin azalması, genişlemesi şikâyetleri olan kadınlara vajinanın ameliyatla yeniden sıkılaştırılması, daraltılması, toparlanması için estetik ve işlevsel amaçlarla yapılan bir genital estetik operasyondur. “Vajinoplasti” ameliyat grubu içinde yer almaktadır.

Vajinoplasti Nedir? 

Vajinanın genişlemesi, bollaşması, girişin açılanması kadın ve erkekte cinsel ilişki sırasında cinsel hazda azalma, his kayıpları ve orgazm olma sorunlarını de beraberinde getirmektedir. Özellikle doğum, gebelikler ve ilerleyen yaşa bağlı vajinanın genişlemesi, bollaşması, hissizleşmesi gibi sebeplerle vajinayı fonksiyonel açılardan düzeltmek, daraltmak, sıkılaştırmak için yapılan cerrahi vajina daraltma operasyonları da vajinoplasti kapsamındadır.

 

Vajina daraltma ameliyatları sırasında genelde perine düzeltme (Perineoplasti, perine estetiği) de yapılmaktadır. Böylelikle vajina ile anüs arası bölgedeki deformasyonlar da giderilebilmektedir.

Vajina Daraltma Kimlere, Neden Yapılmaktadır?

Vajina daraltma ameliyatı birçok farklı nedenle yapılmaktadır. En sık yapılma sebepleri arasında:

  1. Cinsel ilişkide zevk alma.
  2. Cinsel ilişkide vajinadan gelen sesler
  3. İdrar torbası ve barsak sarkması düzeltme
  4. Özgüvende artış ve orgazm
  5. Sık vajinal enfeksiyonlar

 

Vajina Daraltma Nasıl Yapılır?

Vajina daraltma ameliyatı genellikle sedasyon (hafif uyku anestezisi) eşliğinde lokal anestezi desteği ile klinik ortamında veya hastanede yapılmaktadır. Operasyon ortalama olarak 45 dakika- 1 saat kadar sürer.

Fazla dokular çıkartılarak ve vajina içi özel ipliklerle dikilerek dokular birleştirilmektedir.

Vajina daraltma sornası yeniden genişleme olur mu?

Vajina en sık olarak normal doğumlar sonrası genişlemektedir. Ayrıca doğumun oldukça zor ve travmatik oluşu genişlemeyi arttırmaktadır. Diğer taraftan doğuştan veya sigara, kötü beslenme, alkol tüketimine bağlı olarak bağ dokusunun zayıflığı da vajinanın özellikle ilerleyen yaşlarda genişlemesine ve sarkmasına yol açmaktadır.

Yalnızca gebelik süreci de kendi başına vajinada genişleme yapmaktadır. Yani gebelik süreci sezaryen ile sonlanmış olsa bile vajina genişlemesi olmaktadır. Vajina genişlemesine sebep olan diğer nedenler arasında sık cinsel ilişkiler, kürtaj gibi jinekolojik müdahale ve muayeneler bulunmaktadır.

 

Vajina daraltma kalıcı mı?

Vajina daraltma ameliyatının en önemli özelliği kalıcı bir sıkılığın sağlanabilmesidir. Yeniden bir genişleme olmaz; ameliyattan sonra yeni bir normal doğum olmadığı sürece genişleme olmayacaktır.

Vajina Daraltma Riskleri

Vajina daraltma ameliyatları, deneyimli jinekologlar tarafından yapıldığında her ameliyatta görülebilen kanama ve enfeksiyon gibi riskler dahi çok az görülmektedir.

Vajina daraltma doğum yapmamış kadınlarda uygulanabilir mi?

Evet.  Doğum yapmamış kadınlarda da vajinanın yapısına bağlı olarak vajina genişleyebilmektedir. Zaman içinde cinsel ilişkinin sıklığına da bağlı olarak, ya da kürtaj gibi müdahaleler sonrasında da vajen bollaşması görülebilir. Bu durum eşlerde haz alma sorununa yol açabilmektedir.

Lazerle Ameliyatsız Vajina Daraltma

Günümüzde lazer ile vajinal daraltma oldukça yaygın olarak yapılmaktadır. Lazerle vajina daraltma bir ameliyat değildir; kısa süreli bir işlemdir ve istirahat de gerektirmez. Amaç, vajina içi epitel dokusunun lazerin ısı etkisi ile kolajen sentezini uyarmasıdır.

Vajina Daraltma Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Vajina daraltma operasyonu öncesi vajinal açıklık basit bir şekilde ‘parmak ölçümü’ ile değerlendirilebilir.

Vajina Daraltma Nasıl Yapılır?

Vajina, kas ve bağ dokusundan oluşan bir transfer kanalıdır. En bilinen görevleri arasında cinsel ilişkinin gerçekleşmesi, normal doğum ve adet kanının dışarı atılması yer almaktadır. Vajina daraltma ameliyatları ise vajina genişlemesine bağlı ortaya çıkan şikayetlerin giderilmesi amacıyla yapılmaktadır.

Vajina daraltma ameliyatı nasıl yapılır?

Operasyon öncesi vajinal açıklık basit bir şekilde ‘parmak ölçümü’ ile değerlendirilebilir. Yanıltıcı olmaması için, hastanın öncelikle telkinlerle rahatlatılması, istemsiz kasılmalarının giderilmesi ve ölçümün daha sonra gerçekleştirilmesi önemlidir.

Sonrasında jinekolojik muayene masasında operasyon bölgesi iyotlu solüsyonlarla boyanıp, steril örtülerle örtülür. Operasyonda, vajina giriş kısmından başlanıp vajina içine kadar girilerek doku fazlalıkları eşkenar dörtgen şeklinde çıkartılır, birbirinden ayrılan kaslar birbirine yaklaştırılır ve onarım tamamlanır.

Vajina daraltma ameliyatı ile eş zamanda, dış tarafta epizyo dikiş izleri de onarılmaktadır. Buna “perineoplasti” operasyonu adı verilmektedir.

Vajina daraltma ameliyatı ne kadar sürer?

Ortalama olarak 45 dakika ile 1 saat 15 dakika arasında sürmektedir.

Vajina daraltma hangi teknik ile yapılır?

Vajina 8-9 cm uzunluğunda kas ve bağ dokusundan oluşan tüp şeklinde bir kanaldır.

Klasik arka duvar vajina daraltmada vajina dışından başlayan, dikey bir hat boyunca içeriye kadar ilerleyen kesi sonrasında, her iki yanlara doğru mukozal diseksiyon uygulanır. Bu diseksiyon sonrası vajinal mukoza eşkenar dörtgen şeklinde kesilerek çıkarılır, daha sonra “rektovajinal fasya” (vajinal kasın kılıfı) onarılır.

“Rektosel” olarak bilinen barsak sarkması problemi mevcutsa, atılan dikişlerle levator kasları birbirine yaklaştırılır, fasya (kas kılıfı) yırtıkları onarılır. Ancak rektosel durumu yoksa uygulanan vajina daraltma tekniğinde kas yaklaştırılmasına gerek olmayabilir.

Vajina daraltma ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Operasyondan 4-5 gün sonra normal iş hayatına dönülebilir. Bir ay süre ile ağır spor, egzersiz, ağır yük kaldırma gibi faaliyetlerden kaçınılmalıdır. İlişki yasağı ise 1,5 aydır.