Karnınız artık ağırlaştı, bel oyukluğumuz azaldığı için bel ve sırt ağrılanız artabilir. Yürüyüşlerinizi ihmal etmeyin.
Bebeğim ne kadar oldu?
Bebeğinizin boyu ortalama 44 cm, ağırlığı da 2000 gr. Yani büyük bir ananas kadar...
Bebeğim büyüyor...
Bebeğiniz artık doğumda beklediğimiz baş aşağı pozisyonu almaya başladı. Bebekler bu haftalarda artık yeri iyice daraldığı için baş aşağı,önde kollar kavuşturulmuş va bacaklar katlanmış halde durabilirler. Bu pozisyon doğum başladığında şiddetli rahim kasılmalarının bebeğin tüm vücuduna eşit bası yapmasını sağlar.
Beyinle beraber kafa kemikleri de büyüdü. Ancak bu kafa kemikleri birleşmeyerek doğum esnasında, birbiri üzerinden kayma kabiliyeti sayesinde başın doğum kanalına girişini ve doğumunu sağlarlar. Yine doğum sonrası da beyin gelişimine ayak uydurmak için bu kemikler, ergenlik dönemine kadar tam birleşmeyecek.
Bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı artık bu haftadan sonra sabit kalacak.
Beni neler bekliyor?
Gebeliğin son aylarında en rahatsızlık veren durumlardan birisi de nefes sıkıntılarıdır. Büyüyen karın, diyaframı yukarı iterek akciğerleri sıkıştırır ve soluk verme sonrası hava keseciklerinde kalan artık hava azalır. Bu da solunumun kısa ve yüzeyselleşmesi olarak yansır. Gebelik süresince solunum hızı değişmez ancak solunum hacmi, içeri alınan hava miktarı ve tutulan oksijen miktarı artırılır. Bu aslında solunum için sarf edilen çaba artmıştır, aldığınız nefes yetmiyormuş hissi yaratabilir.
Gebeliğiniz ilerledikçe bel ve sırt ağrılarınız artabilir. Büyüyen karnınız vücudunuzun ağırlık merkezini değiştirir, bel düzleşir, karın kaslarınız gerilip zorlanır ve bel ve sırtınıza binen yük artar. Gebelik hormonları eklemleri ve aradaki bağları gevşettiği için de leğen kemiğinizi omurgaya bağlayan eklemler gevşer. Denge sorunları yaşamanıza ve uzun süre oturma, yürüme ya da ayakta durmanız halinde bel ve sırt ağrılarına yol açabilir.